מוזיאון "החאן" חדרה ע"ר

מוזיאון "החאן" חדרה ע"ר

 

תערוכות העבר

קצת אחרת

שנת 2016

תערוכה מאוצרות ארכיון ה"חאן" חדרה המתעדת את יצירתו של שלמה גרוניך יליד חדרה בין השנים 1970-1990.


"עשר השנים האבודות"- תערוכת פסלים, ערב זכרון ועדות

שנת 2016

תערוכת פסליו של אבי אלבחרי, תושב חדרה, מספרת את סיפור הצלתו והישרדתו של הילד BATO, ילד בן ארבע מסראייבו, אשר ניצל ברגע האחרון ממשלוח למחנה ג'אקובו, פרידתו מאימו, הטבלתו לנצרות יחד עם הסבת שמו ל"אנטון" והסתרתו במנזר בעיר ספליט, יוגוסלביה.

הפסלים "זכרונות משם", מנציחים את סיפורן של משפחת אלבחרי (משפחת אביו) ומשפחת אלעזר (משפחת אימו) – משפחות ספרדיות עניפות שחיו בסראייבו ובבוסניה ונספו בשואה.

הפסלים עשויים חומר שרוף בתנור, בגודל 0.50X0.30 סמ', מציגים דמויות ומצבים במסע הבריחה מיוגוסלביה של ילד בן 4: ספינת המעפילים KEFALOS, עלייתו ארצה וקליטתו במוסד "יקיר" לילדים בכפר הרא"ה ועד הגיעו לקיבוץ רוחמה בגיל 14.

מתוך הפסלים צצות ועולות דמויות בעלי מלאכה אופייניות לשוק בסראייבו: מנקה הארובות, משחיז הסכינים והחלבן. כמו כן קטעים מתוך מסע הבריחה כפי שנצרבו בזיכרונו כמו: רגע הפרידה מאמו והסערה המטלטלת בים באוניית המעפילים KEFALOS.
פסל יחודי מוקדש לנזירות קוריטאס וססליה אשר הסתירו אותו יחד עם עוד חמישה ילדים יהודיים במקומות מחבוא ובזכותן נצלו. על מעשיהן אלה קיבלו הנזירות את אות "חסידי אומות עולם".

סיפורו זה נכתב במשך כעשרים שנה. בשנת 1988 נסע אבי אלבחרי ליוגוסלביה לחפש ולאסוף רסיסי זיכרון מעשר שנות נדודיו מדצמבר 1941 – יום פרידתו מאמו ועד אוגוסט 1951 בהגיעו לקיבוץ רוחמה.


תערוכה של תיכון טכנולוגי נעמ"ת בשיתוף מוזיאון "החאן"
"סיפורי חיים"

שנת 2016

תלמידי מגמת צילום בשכבת י' בתיכון נעמת חדרה חברו לפרוייקט ייחודי של יצירת קולאז' "סיפורי חיים" בהנחית עינת גבע וזיוה עטיה במרכז היום אולגה. המפגשים עסקו ביצירת קולאז' אמנותי, מרבדי סיפור חייהם של האזרחים הוותיקים במרכז. חברי המרכז החלו ביצירת הקולאז' מתוך גזרי עיתונים, כאשר בכל מפגש נוספו עוד שכבות צבע וחומרים פלסטיים הכוללים תמונות מחיי המשתתפים. את תהליך היצירה תיעדו התלמידים מבעד לעדשה, האזינו לסיפוריהם המרגשים והעלו אותם על הכתב.
מטרת הפרוייקט הינה לאפשר לכל משתתף להיזכר, לשתף, לתעד ולספר בדרך יצירתית ומרתקת את סיפורו האישי באמצעות אמנות מקרבת.
עבודותיהם הצבעוניות של חברי המרכז שובצו לצד תצלומים בשחור/לבן מעבודותיה של הצלמת סוניה קולודני מ"פוטו סוניה", אחת מהצלמות העבריות הראשונות.
למידע נוסף


תערוכת חנוכיות "מעלין בקודש"

שנת 2015

תערוכת חנוכיות מאוסף גדעון יוכלמן

ביהדות מסמלים האור והחושך את מאבק התרבויות בין ההתייוונות לבין שמירה על קודשי היהדות. על פי המסורת, את נרות החנוכה אנו מדליקים בכדי "לפרסם את הנס" שהוא ערך דתי.

מאז 164 לפני הספירה ועד ימינו, שנה אחר שנה, אנו מדליקים נרות חנוכה כסמל וזכר לחנוכת המזבח בבית המקדש. משום האיסור על יצירת חפצים דמויי תשמישי הקודש שהיו בבית המקדש, נוצרו חנוכיות בעלות תשעה קנים (אחד לשמש).

הציונות, שבאה לעולם כדי לעשות מהפכה גדולה בחיי העם היהודי, נזקקה למעשי גבורה, מסירות נפש והקרבה בכדי לממש את מטרותיה. לפיכך, החזירה למרכז החג את סיפורי המכבים, וחג החנוכה הפך לחג המסמל את המאבק לתקומה לאומית, חג של אור, תקווה והתחדשות.
בכך הועבר הדגש מן הנס אל הגבורה, והודגשה מהותו הלאומית של החג.


דיוקן תימני

שנת 2013

תמונות בהשאלה ממוזיאון "ארץ ישראל", בה הוצגו שבע תמונות של הצלמת סוניה קולדני, במלאת מאה שנה להקמת שכונת נחליאל.

מוזיאון "החאן" חדרה לקח חלק בתצוגת חפצים ששולבה בתערוכה, הופק סרטון דוקומנטרי אודות נשים תימניות המספרות על חייהן בעריכת חוה גדיש.
התערוכה הוצגה בגלריה "יד לבנים" בשנת 2013.


60 מתוך 120

שנת 2011

התערוכה הוצגה בקניון "לב חדרה" ב 2012-2011.

משקפת 60 שנות חדרה בשלוש תקופות: העלייה הראשונה, העליות החלוציות, המעברות.  התערוכה עוצבה כחללי תקופה עתירי חפצים מאוספי "החאן".
אוצרות: נינה רודין

עיצוב: גבעתי מעצבים


מעשה ברוקמת

שנת 2011

מרבדי רקמת-יד אמנותית של האמנית נעמי צ'יזיק-איילון. תערוכה זמנית של שטיחים המתארים את אגדות ארץ ישראל של ברוך צ'יזיק, האגרונום הידוע, אבי האמנית. נעמי הייתה רעייתו של עזרא הק (איילון) בן למשפחת מייסדי חדרה.
הוצגה בגלריה "אמן" במתחם "יד לבנים" חדרה, ביום ההולדת של חדרה בחודש שבט.
אוצרת: רות בלר-ליובין


חדרה – מושבה ברישומה. חוה גדיש, אמנית חדרתית

שנת 2011

רישומים אמנותיים היסטוריים של 26 בתים.
התערוכה נוצרה כמחווה לשנת ה- 30 למוזיאון ו-120 לחדרה.
קטלוג נילווה בעריכת נינה רודין
אוצרות: אנטון בידרמן

אמנית: חוה גדיש


מוזיאון יוצא אל קהלו

שנת 2011

תערוכה נודדת שהופקה לציון 120 שנה לחדרה ובה סדרת לוחות תצוגה לבתי הספר.
נושאי התצוגה: חינוך, כלי בית, משחקי ילדים, ביגוד, שולחנות ערוכים.
אוצרות: רות בלר-ליובין

הפקה ועיצוב: דרור עדן
התערוכה מלווה באביזרים והנחייה לפעילות.


פוטו סוניה "צילומים 1948-1922"

שנת 2006

קורותיה של צלמת.
סוניה קולודני היתה צלמת יחידה במושבה חדרה ומהצלמות העבריות הראשונות שפעלו בהיקף גדול בארץ, בראשית שנות ה- 30. התערוכה מהווה ציון דרך והערכה למפעל חייה.
אוצרות והפקה: גיא רז

מחקר הסטורי: ארכיון מוזיאון "החאן" חדרה
לתערוכה קטלוג נלווה

דילוג לתוכן