מוזיאון "החאן" חדרה ע"ר

מוזיאון "החאן" חדרה ע"ר

אודות

 

מוזיאון "החאן" חדרה (ע"ר) שוכן באתר הלאומי הח'אן של חדרה, במרכז ההיסטורי של העיר. מבנה הכורכר המרשים, היה במקורו בית חווה חקלאית עות'מאני מאמצע המאה הי"ט. המבנה נרכש בשנת תרנ"א 1891, יחד עם 30,000 דונם אדמות חדרה, מהאפנדי הלבנוני סלים חורי, על  ידי  נציגי ארבע אגודות מיישבות ממזרח אירופה: קובנה, ריגה, וילנה ו"אגודת היחידים".

שש שנים שימש למגורים זמניים לראשוני המתיישבים. מחדרי הבית המקוריים נותרו היום אחד עשר בלבד, אשר משמשים אכסניה לארכיון ההיסטורי של העיר, לתצוגות הקבע של תולדות חדרה ולפעילות התרבותית והחינוכית של המוזיאון.

מוזיאון "החאן" הינו מוזיאון מוכר המנוהל על ידי העמותה המקומית שייסדה אותו בשנת 1979. עיריית חדרה מסייעת למוזיאון לאורך כל השנים, ומאפשרת לעמותה לפעול באורח עצמאי.

המוזיאון נפתח לציבור ב- 1982, מאז הוא עבר שינויים רבים בתחומי שימור, תצוגה, ארכיון וחינוך. המוזיאון נעזר בפעילותו בתחומי, ארכיון וטיפול באוספים על ידי מתנדבים מקומיים ומהווה מופת לשיתוף הקהילה במוזיאון ההיסטורי שלה.

הארכיון ההיסטורי של העיר משקף 127 שנות חדרה. בארכיון מעל 300,000 פריטים הכוללים את: מסמכי העיר החל מ- 1890, אוספים פרטיים ואישיים, תעודות, יומנים, תיעוד בעל פה,  תצלומים ועוד. באוסף החפצים שהוא הגדול במוזיאונים הישוביים בארץ –  מעל 13,000 פריטים. הוא כולל כלים, ריהוט, טקסטיל וחפצי חן מקוריים של אורח החיים בחדרה. בולטת חטיבת כלי החקלאות והמכשור הביתי של העדות השונות.

למוזיאון "החאן" פעילויות חינוכיות המותאמות לכל סוגי האוכלוסייה במגוון גילאים. בהדרכות בתצוגות הקבע של המוזיאון משולבים מופעי אמנים, שחקנים וסרטי וידאו היסטוריים.

 

מבנה הח'אן ההיסטורי

מבנה הח'אן של חדרה לא היה במקורו מלון דרכים אלא בית חווה חקלאית גדול מימדים. בשנת תרנ"א 1891, כשרכשו מייסדי חדרה את הנחלה בת 30,000 הדונם מבעליה האפנדי הלבנוני סלים חורי, נכלל גם הח'אן בעסקה. המבנה מתוארך לשליש האחרון של המאה הי"ט.

הח'אן, שמידותיו בפועל היו  40 מטר על 61.6 מטר,  נבנה מאבני כורכר מסותתות שנלקחו מחורבות קיסריה הסמוכה. 26 חדריו הקיפו חצר רחבת ידיים. דלתותיהם פנו אל החצר וחלונותיהם המסורגים – כלפי חוץ. במרכזו של כל חדר הייתה קשת. לקירוי המפתחים הגדולים הונחו קורות עץ מהוקצעות של ארז הלבנון ומעליהן נפרשה צמחייה מקומית לחיפוי בסגנון התקופה. בהעדר רישיונות לבניית בתיהם, נאלצו ראשוני חדרה להתגורר בח'אן בשנים תרנ"א-תרנ"ו 1896-1891. מצוקה כלכלית, תחלואה ומוות ממחלת המלריה ליוו תקופה קשה זו.

חדרי המגורים של המשפחות חולקו לפי ארבע האגודות שייסדו את חדרה. כמו כן הוקצו חדרים למטרות ציבוריות ולמגורי בעלי תפקידים במושבה. עם יציאת משפחות המתנחלים לבתיהן, הוסיף הח'אן לשמש לצרכי הציבור: לדירת השוחט, לבית הבד, למחסנים, לבית המרקחת ולמלון. בתרע"ב 1912 התגוררו בו משפחות עולי תימן, עד לבניית שכונת נחליאל.  בין השנים 1948-1925 פעלה במקום תחנת משטרת הרוכבים הבריטית.

בשנות השלושים של המאה העשרים הוחלט לבנות בית-כנסת מרכזי בחצר הפנימית של הח'אן, בתכנונה של האדריכלית יהודית סגל-שטולצר. אנשי המושבה סברו כי בעת מתקפת פורעים ערבים ישמש הח'אן, דמוי המבצר, כמתחם מוגן לתושבים ובית הכנסת עצמו יתפקד גם כמגדל תצפית ועמדות ירי. בית הכנסת "הגדול" נחנך בשנת היובל לחדרה. בסיום בנייתו של בית הכנסת, בשנת 1941 היו שרידי הח'אן אמורים להיהרס כליל.

בדיעבד, הושארו כמחצית מהחדרים המקוריים על כנם. בשנות החמישים שימש האגף המערבי בית מדרש ומגורים לאברכים.

 

עם הפנים לעתיד – פרויקט ההרחבה של המוזיאון

 

אודיטוריום

עם סיום בניית האודיטוריום ובו 100 מקומות ישיבה וציוד אור קולי, ניתן לקיים פעילויות תרבות, התכנסויות, הקרנות סרטים והרצאות.

כיתות לסדנאות חינוך

במסגרת פעילותנו החינוכית אנו מקיימים סדנאות למידה, גילוי וחוויה לתלמידים בגילאים שונים.

חדרי הכיתות החדשים יאפשרו לצוות החינוך, התלמידים והמורים הרחבת הפעילות ושיפור איכותה.

אולם לאוספי המוזיאון

חוק המוזיאונים הישראלי קובע פרמטרים בסיסיים לשימור אוספים. התקנת בנייתו של אולם תיקני לאוספי המוזיאון העכשוויים והעתידיים, מאפשר לנו לעמוד בדרישות החוק מחד ולהרחיב את אוסף החפצים מאידך.

 

 


ספריה

ספריית המוזיאון היא חלק חשוב ממאגרי המידע של המוזיאון, ומתמקדת בנושאים: ציונות, התיישבות, ארץ ישראל וייסודה של חדרה.
הספרייה הועשרה על יסוד עיזבונות של משפחות, תרומות ורכישות.
בספרייה כ – 3,000 כותרים.

 

 

להורדת קובץ 'רשימת מקורות' >


תרומות

 

להעברת תרומה


צוות המוזיאון

יו"ר עמותת המוזיאון – יואב לביא
מנהלת ואוצרת – דורית גורן
מנהלת משרד – גליה זלצמן קורן
אחראית פיתוח תוכן (חינוך, אודיטוריום) ומתנדבים – איילת דיחנו 
מנהלת ארכיון ומאגרי מידע – רנית ירדן
רכזת הדרכה – תרצה שלום-יפת
רכזת שיווק – אפרת אופנהיימר
מתנדבת ארכיון – רחל יפלח
רשמת – ליאת חזן
מנהלת חשבונות – אריאלה בן-משה
אב בית –


דילוג לתוכן